Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'any de Clara Hammerl

L'any de Clara Hammerl

(22/05/2017)

El Consell de Mallorca ha presentat el programa d'actes i activitats al voltant de l'Any de Clara Hammerl amb la col·laboració de l'Ajuntament de Pollença i Caixa Colonya. Es tracta de la segona dona que el Consell de Mallorca reivindica i vol recuperar de l'oblid dins de la campanya Mallorca té nom de dona.

Demà tindrà lloc una de les primeres activitats al voltant de Clara Hammerl, la projecció del documental coproduït per IB3 i MNStudios dins del programa Desconeguts, "Clara Hammerl. El lideratge d'una dona". Tindrà lloc a les 19,15 hores al Cine Ciutat de Palma.
Hammerl, fou una pionera. La primera dona que dirigí una entitat bancària a tot l'estat i directora d’una escola d’ensenyament que havia quedat oblidada. El fet de ser dona i influïr en un món d'homes, jugà en contra seu i la seva memòria.

A la presentació de la programació d'activitats de l'Any de Clara Hammerl hi han assistit Jesús Jurado, vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència; la directora insular d'Igualtat Nina Parrón; el batle de Pollença, Miquel Àngel March i el responsable de Relacions Institucionals i Estalvi Ètic de Colonya Caixa d'Estalvis de Pollença, Juan José Caldés.

El Consell de Mallorca a través de la direcció insular d'Igualtat té molt clar que vol recuperar moltes d'aquestes històries. "És important que recuperem models de dones positius per a les nostres joves on emmirallar-se, dones que han aportat molt a l'illa de Mallorca i que mereixen un reconeixement" ha recalcat Jesús Jurado.


A més del documental i el llibre biogràfic que es va presentar el mes de març a càrrec de l'historiador Pere Salas; el Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Pollença, i Caixa Colonya han presentat una sèrie d'actes que és durant a terme durant el 2017 gràcies a la col·laboració de les 3 institucions.


Entre les activitats preparades, s'oferiran dues taules redones: Una sobre educació i les escoles republicanes el 4 de juliol "Clara Hammerl i Rosa Sensat" i per l'octubre una taula redona sobre dones emprenedores on aquestes exposaran la seva experiència professional.

Es té previst la presentació d'un bust de Clara Hammerl a la seva terra d'acollida, Pollença i que el Consell de Mallorca l'ha encarregat a l'escultora pollencina Georgina Gamundi. Per a la tardor, també es presentarà un recorregut per llocs clau i emblemàtics dins la història de Hammerl; un cicle de micro teatre al voltant de la seva persona i un còmic que en aquest moment ja està preparant la il·lustradora Nivola Uyà.

La Caixa de Colonya juntament amb l'ajuntament, a través del conveni amb IES Guillem Cifre de Colonya de Pollença i Clara Hammerl del Port de Pollença, per a la difusió entre els alumnes del coneixement d'ambdós personatges. En el marc d'aquest conveni (signat l'any 2015) es programaran activitats conjuntes, de tipus educatiu i relacionades amb el medi ambient, inspirades amb la filosofia de la Institució Lliure d'Ensenyança)

 

Amb Mallorca té nom de dona, la Direcció insular d'Igualtat vol impulsar polítiques per tal de donar visibilitat a l'aportació, sovint menyspreada o oblidada, de les dones als diferents àmbits socials (ciències, arts, treball, economia, esport, etc.), i sensibilitzar a la societat civil i les institucions reconeixent la importància del treball de les dones i del seu lloc en la societat. Allò que no es nomena, no existeix. Aquests actes conviden a viure i veure els espais públics des d'una perspectiva no androcèntrica.