Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’edifici de Famílies de l’IMAS centralitza l’atenció específica a famílies 

L’edifici de Famílies de l’IMAS centralitza l’atenció específica a famílies 

(26/01/2023)

La presidenta del Consell i la presidenta de l’IMAS han visitat l’immoble on s’ubiquen tots els serveis d’adopció, acolliments i de trobades familiars.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, el conseller de Presidència, Javier de Juan, i la consellera de Drets Socials i presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Sofia Alonso, acompanyats pel vicepresident primer de l’IMAS, Jaume Tortella, i la directora insular d’Infància i Família, Maria Ángeles Fernández, han participat avui a una jornada de portes obertes del nou edifici de Famílies, on s’han ubicat tots els serveis adreçats de manera específica a l’atenció directa a infants i joves amb mesura de protecció i a les seves famílies i que abans compartien espai amb la part d’oficines.  

En concret, les seccions que fan ús de l’immoble són les relacionades amb els programes d’acolliment, d’adopcions i de trobades familiars supervisades. La finalitat és oferir un entorn amigable, adequat a la intimitat de cada família i infant, on es puguin sentir còmodes i amb una supervisió que en garanteixi el benestar, en funció de la programació de cada pla de feina. Amb aquest objectiu, per dissenyar algunes de les instal·lacions, com les que reben les visites de les famílies biològiques amb fills en programes d’acollida, s’han tingut en compte les aportacions dels infants i joves amb mesura de protecció que formen part del Consell de la Infància i l’Adolescència de l’IMAS. 

"És un edifici pensat i dissenyat tenint en compte les necessitats expressades pels menors i les famílies, i que ens permet millorar no només l'atenció als usuaris d'aquest servei sinó també la feina dels seus professionals" ha expressat la presidenta Cladera, qui ha recordat que "és un exemple clar del model de serveis socials que impulsam, centrat en les persones i enfortit", ha afegit Catalina Cladera. 

Aquest edifici permet atendre, des d’una unitat centralitzada, a infants i adolescents. Una quarantena de professionals especialitzats i coordinats de l’àmbit de l’educació, dels treball social i de la psicologia fan feina en aquest immoble, que reparteix els serveis en dues plantes i un soterrani. A més de despatxos individuals i compartits, disposa de tres sales d’entrevistes, dues sales d’espera i tres de visita, dos offices i una sala de reunions, on, entre altres activitats, es duen a terme els cursos per a les noves famílies acollidores. El soterrani fa les funcions d’arxiu general i està equipat amb la darrera tecnologia i, a la zona exterior, s’ha instal·lat un parc infantil amb zones de joc decorat amb un mural de la il·lustradora Nivola Uyà en el qual hi ha participat alguns infants. 

«Hi ha una relació directa entre els espais i el benestar. Els espais condicionen la manera en què atenem les persones. Per això, ens esforçam a crear entorns més especialitzats i amables, que promoguin les relacions socials i afectives, però que també protegeixin la intimitat i connectin amb les necessitats d’un col·lectiu concret com, en aquest cas, les famílies i infants», ha dit la consellera Sofia Alonso. 

En la mateixa línia, s’ha pronunciat la directora insular Maria Ángeles Fernández Valiente, que ha explicat que «hem separat els serveis més burocràtics de l’àrea d’Infància i Família dels d’atenció a les famílies per poder donar una atenció més humana i personalitzada, lluny de les oficines centrals on es duen a terme altres tipus de tràmits». 

Seguint els criteris «d’uns espai pensats des de l’usuari i per a l’usuari, uns espais centrats pensats per acompanyar cada nin, nina o família tant en la seva recuperació com en els possibles procediments legals», Alonso ha explicat que «agrupar tots els recursos, afavoreix una atenció integral i disminueix la victimització de les víctimes».

Fa un any que l’edifici està a ple rendiment i tant els professionals que hi treballen, com les famílies i els infants que han passat per aquí s’han mostrat molt agraïts i satisfets amb aquesta unitat que considera cada cas com a únic i organitza la intervenció en funció dels ritmes i context de cada família. Una metodologia de treball que ha demostrat tenir uns efectes molt positius i que respon al Model d’Atenció Centrada en la Persona que s’aplica a tots els serveis, programes i recursos de l’IMAS. 

A més de la representació insular, han assistit a la jornada de portes obertes representants d’una vintena d’institucions i entitats socials que fan feina amb la infància i l’adolescència de Mallorca, com ara el Fiscal de Menors, José Díaz Cappa, UNICEF, la Fundació RANA o el Defensor del Menor. 

Les obres, que varen començar el 2019, han tengut un cost de 1.400.000 d’euros. S’ha fet una inversió de 200.000 euros en mobiliari.