Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS augmentarà l’ajuda a les famílies acollidores afectades per la crisi de la COVID-19

L’IMAS augmentarà l’ajuda a les famílies acollidores afectades per la crisi de la COVID-19

(12/05/2020)

La institució incrementarà el seu pressupost fins a un màxim de 507.007,40€ i posa en marxa un nou programa d’atenció a famílies amb declaració de risc dotat amb 40.000€ mensuals

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), incrementarà fins a un màxim de 507.007,4€ el pressupost de les ajudes mensuals per a les famílies acollidores, amb l’objectiu que els menors  tutelats per l’IMAS que es troben en situació d’acolliment familiar continuïn amb les seves necessitats cobertes en cas que les famílies amb les que conviuen s’hagin vist perjudicades econòmicament pels efectes de la COVID-19.

D’altra banda, des de l’àrea d’Infància i Família s’ha posat en marxa un nou programa d’atenció a famílies que tenen un expedient obert per declaració de risc i que s’han vist afetades per l’estat d’alarma provocat per aquesta crisi sanitària. En aquest cas des de l’IMAS es destinen 40.000€ mensuals per a donar atenció a les 440 famílies que es troben en aquesta situació.

Pel que fa a les ajudes per a famílies acollidores, des de l’IMAS es preveu un augment aproximadament de 200€ per aquelles famílies que ho sol·licitin, durant un període màxim de 6 mesos. 

Les famílies acollidores que vulguin sol·licitar aquest augment han de fer arribar a l’IMAS una declaració jurada i la documentació que acrediti que la seva economia familiar s’ha vist afectada per haver hagut de tancar negocis propis, haver patit un ERTE o haver vist reduïts els seus ingressos com a autònoms, entre d’altres situacions derivades de la crisi provocada pel coronavirus. Des de l’àrea d’Infància i Família s’estudiarà cada cas en particular per dictaminar on s’ha d’aplicar l’increment de l’ajuda i, a més, s’anirà fent un seguiment de l’evolució de la situació per determinar-ne la durada. 

Actualment 418 famílies tenen en acolliment familiar 516 menors tutelats. 
 
Atenció a famílies en risc
Des de l’àrea d’Infància i Família s’ha posat en marxa també un nou programa d’atenció i seguiment adreçat a les 440 famílies que tenen un expedient obert a l’àrea per una declaració de risc. Aquest servei està dotat amb 40.000€ mensuals i estarà en funcionament mentre duri la situació d’emergència provocada per la crisi sanitària.

En aquest cas, es tracta de fer el seguiment a domicili de les famílies que formen part del programa i comprovar la seva evolució a nivell de salut, higiene, rutines escolars o situació econòmica per part dels professionals de l’IMAS, que els donen suport en aquestes diferents àrees.

Aquesta setmana l’IMAS celebra el Dia Internacional de la Família amb una sèrie d’activitats que tenen com a protagonistes les famílies d’acollida. Així, per dijous 14 de maig està prevista la taula rodona virtual «Converses en família» que comptarà amb la participació de Javier de Juan, president de l’IMAS i Conseller de Drets Socials;  Maria Ángeles Fernández, directora insular d’Infància i Família; Pep Lluís Oliver, professor titular de Pedagogia Social i d'Educació de la UIB;  Margarita Reynés, família Cangur; Joan Escandell, coordinador del Servei d’Atenció a les Famílies de l’IMAS i  Tomeu Binimelis i Elena Briones, dos joves ex-tutelats. La taula rodona s’emetrà en directe a través del canal de youtube del Consell de Mallorca a partir de les 18:00h i estarà obert a la participació dels espectadors.

A més, el divendres 15 la Comissió de Famílies de l’IMAS es reunirà per a tractar diversos temes relacionats amb els diferents tipus d’acolliment familiar representants a la comissió. I coincidint amb aquesta setmana demà es reunirà  el Consell de la Infància i Adolescència de l’IMAS, on són els menors en situació d’acolliment els qui exposen les seves problemàtiques i inquietuds.