Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS avança en la implantació del model d’atenció centrada en la persona amb la constitució del Consell de Participació #SomComunitat de la Llar d’Ancians

L’IMAS avança en la implantació del model d’atenció centrada en la persona amb la constitució del Consell de Participació #SomComunitat de la Llar d’Ancians

(12/06/2024)

És un projecte pioner a l’Estat en què residents, familiars i treballadors posen en comú les seves experiències i necessitats amb l’objectiu de millorar la vida al centre

El conseller de Benestar Social del Consell de Mallorca i president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Guillermo Sánchez, ha presidit avui la constitució del Consell de Participació #SomComunitat impulsat per la direcció de la residència per a persones grans Llar d’Ancians de Palma. La seva finalitat és afavorir la participació efectiva i permanent de residents, familiars i equip de professionals que hi treballen amb l’objectiu prioritari de millorar la vida del centre. L’acte, al qual també ha assistit la directora insular d’Atenció Sociosanitària, Rosa Llobera, coincideix amb el Dia Internacional de la Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament a les Persones Grans, que es commemora aquest dissabte 15 de juny.

«Avui es posa en marxa un espai de participació pioner a l’Estat espanyol que contribueix a donar a les persones grans el protagonisme que es mereixen i dona veu, alhora, a les famílies i els treballadors. Amb el Consell de Participació #SomComunitat feim una passa més cap a la implantació real del model d’atenció centrada en la persona, i deixam que siguin els membres que integren la residència els qui marquin el camí per on ha de transitar la nostra tasca i fer que aquest sigui al més semblant possible a les seves expectatives» ha destacat el conseller. 

En la mateixa línia, s’ha expressat la directora de la Llar d’Ancians, Francisca Jofre, que exerceix de presidenta de #SomComunitat: «no té sentit perpetuar un model d’atenció en què el nostre control s’anteposi a les necessitats dels usuaris amb l’excusa de l’organització i la convivència. Se’ls ha d’escoltar, només des de la participació podem conèixer les necessitats de la població resident i fer que els recursos estiguin equilibrats entre el que volen i el que els podem oferir». 

El coordinador psicosocial d’aquesta residència pública gestionada per l’IMAS, Joan Escandell, ha estat nomenat secretari d’aquest primer Consell de Participació que està format per 15 vocals: 4 persones grans en representació de tots els residents, 4 representants de les famílies, 5 professionals del centre i 2 professionals d’Aldaba i Fundació Tutelar. Tots ells avui han pres possessió dels seus càrrecs, i el proper dijous, dia 20 de juny, faran la primera reunió ordinària. Les següents se celebraran cada dos mesos. 

«Amb la constitució del consell #SomComunitat ens reafirmam en la nostra filosofia de treballar per a les persones grans, però també amb elles. Els facilitam un espai real on poden donar a conèixer les seves inquietuds, queixes i suggeriments, i, a partir d’aquí, treballarem per donar les respostes adequades, sempre prioritzant el seu benestar i sense perdre la qualitat dels nostres serveis residencials. Hem de trobar l’equilibri entre allò que els oferim i el que desitgen», ha conclòs Guillermo Sánchez. 

A més d’aquest òrgan, l’IMAS va implantar fa dos anys un sistema d’assemblees semestrals, que continua actiu, en què usuaris i familiars de les sis residències per a persones grans que gestiona a Mallorca canalitzen qüestions d’interès de la vida residencial per tal de generar noves accions i millores dels serveis. 

A més de la constitució del Consell de Participació #SomComunitat, dins els actes programats amb motiu del Dia Internacional de la Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament a les Persones Grans, l’IMAS organitzat per aquest divendres 14 de juny la XIII Jornada Una Mirada a la Protecció de les Persones Adultes Majors, en què experts i professionals de l’àmbit parlaran sobre edatisme i altres tipus de violències, discriminacions o abusos als quals s’enfronta el col·lectiu de les persones grans dia a dia, i els recursos per procurar entorns més segurs, inclusius i respectuosos. Es farà a l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos de la Universitat de les Illes Balears a partir de les 9:30 hores.