Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS consolida el Servei d’Atenció Integral a Domicili i duplica en un any el nombre d’usuaris

L’IMAS consolida el Servei d’Atenció Integral a Domicili i duplica en un any el nombre d’usuaris

(28/01/2022)

. El SAID va atendre 130 persones en 2020 i va tancar el 2021 amb més de 270. En cinc anys, ha assistit 433 persones

. L’IMAS invertirà enguany més de 6 milions d’euros en aquesta prestació que ofereix a les persones dependents atenció especialitzada a la seva llar

Amb la mirada posada en l’objectiu d’arribar al miler de persones usuàries en 2023, el Servei d’Atenció Integral a Domicili de l’IMAS comença enguany una nova fase d’ampliació que contempla la incorporació progressiva al programa de 15 municipis més de l’illa i que ha arrancat amb l’adhesió de Manacor i Llucmajor.

Aquesta és una de les dades posades en comú avui durant la jornada d’extensió del SAID organitzada per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) al Conservatori de Manacor i que ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i de la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso.

Ara mateix, el SAID, en marxa des de 2017 amb la finalitat de donar servei de forma especialitzada a la gent gran dependent que vol envellir a ca seva, ja està present a 37 localitats de Mallorca i ha passat d’atendre a 130 usuaris durant el 2020 a duplicar el nombre de persones que se’n beneficien fins a arribar a les 271 en només un any. En total, en aquests cinc anys, ha atès 433 persones.

La presidenta Cladera, que ha inaugurat l’acte, ha destacat «el camí recorregut pel SAID» i ha refermat el compromís del Consell de seguir treballant per millorar la qualitat de vida de les persones dependents de Mallorca. «Apostam per aquest servei perquè estam convençuts que necessitam repensar el model d’atenció a la gent gran i centrar-lo més en la persona». Prova d’aquesta aposta, ha afegit la presidenta del Consell, «és que des de 2017 hem invertit prop de 9 milions d’euros en el SAID i augmentam la partida any rere any. Per enguany, hem previst més de 6 milions, amb la qual cosa haurem invertit més de 15 milions d’euros en 5 anys per millorar la vida de les persones dependents».

«El SAID parteix del Model d’Atenció Centrat en la persona que té en compte les peculiaritats i necessitats específiques de cadascun, perquè no tots necessitam el mateix i tenim dret a decidir com i on volem envellir», ha explicat la consellera Sofia Alonso. «Les Administracions tenim l’obligació de donar resposta al que la societat ens demanda, que en el 82% dels casos és poder gaudir d’un envelliment digne, de qualitat i en el seu entorn. El model residencial no pot ser l’única resposta als reptes de futur que passen per l’increment de l’esperança de vida i l’augment de la població major».

En cinc anys, el SAID ha sumat en persones ateses i en inversió, però també en professionals. Actualment, més de 125 persones integren l’equip, el qual, els darrers 8 mesos, ha arribat a duplicar el nombre de contractacions. De 2017 a abril de 2021, els equips de les diferents comarques han anat creixent de forma progressiva fins a arribar a 51 Tècnics en Cures Auxiliars d’Infermeria i Tècnics en Atenció amb Persones amb Dependència i 3 coordinadores. I des d’abril a desembre de 2021, s’han incorporat 61 nous tècnics i 4 noves coordinadores per donar servei als nous municipis on l’IMAS ha implementat el servei.

A més de les persones usuàries, el programa ha anat agregant nous serveis dirigits no només a les persones usuàries, sinó també a les seves famílies. Entre aquests destaquen l’assessorament i l’orientació a escala individual i grupal, i l’oferta d’espais de respir, desconnexió i diàleg. També es treballa en xarxa amb altres recursos de l’IMAS com de l’Equip de Vellesa i Família, el qual ha posat al centre de l’atenció la qüestió de la Salut Mental, amb formacions i espais de trobada per a familiars i professionals a més de per a les mateixes persones usuàries, o amb l’àrea d’Accessibilitat del Consell o de Persones amb Discapacitat, a través del Programa Eines que fomenta la inclusió laboral i combina formació i pràctiques per a persones amb discapacitat intel·lectual.

El vicepresident primer de l’IMAS, Jaume Tortella, ha fet de conductor de l’acte en què s’ha projectat el documental Al teu costat, en el qual s’explica el servei a través de la mirada de les persones que hi entren en contacte (professionals, usuàries i familiars), i que ha donat pas a una taula rodona moderada pel director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics i responsable de la gestió del SAID, Omar Lamin. Hi han participat part dels protagonistes de la peça audiovisual, així com del batle de Sant Llorenç des Cardassar, un dels primers municipis en incorporar-se al programa, i la batlessa de Campanet, que s’hi ha afegit aquest 2021.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha destacat que el SAID «és un servei essencial en una de les etapes més importants de la vida de les persones i que ajuda a envellir amb dignitat i qualitat». 

Les prioritats del SAID marcades a partir d’ara són continuar creixent en nombre d’usuaris i de professionals en plantilla, apostar per la formació i l’especialització de les treballadores i treballadors i avançar en la coordinació dels diferents àmbits d’atenció: comunitària, especialitzada i sanitària.

El Servei d’Atenció Integral a Domicili està dins del catàleg de prestacions que preveu la Llei de Dependència i es du a terme mitjançant un conveni de col·laboració amb la Direcció General de Dependència del Govern de les Illes Balears. La presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, ha destacat que «la col·laboració i coordinació amb l’àrea de Dependència del Govern ha estat fonamental pel desenvolupament del SAID».

Vídeos

said manacor