Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS inicia la Setmana de la Família amb el lema 'La família, entorn segur'

L’IMAS inicia la Setmana de la Família amb el lema 'La família, entorn segur'

(10/05/2022)

Fins el pròxim dilluns s’han programat actes centrats en la necessitat de procurar espais estables, segurs i d’afecte per garantir el benestar d’infants i joves com els que ofereixen els programes d’acolliment familiar, dels quals el Consell de Mallorca és líder.

La família, entorn segur és el lema escollit enguany per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) per commemorar la Setmana de la Família amb motiu del Dia Internacional de la Família que se celebra diumenge 15 de maig. Des d’avui i fins al pròxim dilluns, la institució vol posar en valor la importància que tots els infants i joves tenguin l’oportunitat de gaudir d’un ambient estable que garanteixi el seu benestar, no només físic sinó també emocional. 

«Entorn segur es refereix a un espai lliure de violència, a on es propagui l’afecte i el respecte i els infants i joves se sentin protegits, atesos i estimats», ha destacat la consellera de Drets Socials, Sofía Alonso. La presidenta de l’IMAS ha afegit, a més, que «mantenir aquest entorn és responsabilitat dels pares i mares i també nostra; quan es produeixen situacions de desemparament, les institucions hem de procurar espais on se sentin estimats, puguin créixer en valor i bons hàbits».

És per això que l’IMAS centra els seus esforços en l’acolliment familiar «per tal d’oferir als nins, nines i joves, que per diferents motius han estat separats dels seus progenitors de manera temporal, un àmbit de criança el més normalitzat possible mentre es treballa amb la família d’origen per al retrobament», ha explicat Alonso. 

Ara mateix a Mallorca hi ha 517 famílies que acullen un total de 514 infants. Unes dades que fan de l’illa, un territori pioner en aquesta modalitat d’acolliment que, a més a més, els darrers anys s’ha especialitzat. Així, l’any passat es va posar en marxa el programa ACOTE dirigit a infants i joves arribats a Mallorca sense cap adult de referència. 14 joves estan acollits en aquesta metodologia; 11 dels quals han arribat els darrers dos mesos procedents d’Ucraïna. L’IMAS va posar a la seva disposició una psicòloga d’origen ucraïnès perquè els ajudàs amb l’adaptació i donàs suport per tractar i prevenir possibles seqüeles que els hi hagi pogut provocar la situació de conflicte en la qual es troba immers el país. Els altres 3 adolescents acollits en el programa ACOTE procedeixen de l’Àfrica Central. 

A més, els darrers mesos s’està donant un impuls important al programa ABRIC, destinat a l’acolliment familiar de joves amb necessitats conductuals específiques. I per tal d’evitar situacions de desemparament i evitar separacions dels progenitors, l’IMAS també disposa d’un servei per a  famílies amb declaració de risc amb intervencions directes de personal tècnic de la institució a famílies i domicilis. En concret, durant el darrer any s’ha fet feina amb 176 famílies i 319 infants. 

«Treballam per garantir el seu benestar. Durant aquesta setmana volem reconèixer la importància de les famílies, siguin biològiques, adoptives o d’acolliment», ha destacat la consellera que ha encapçalat avui la penjada de la banderola a la seu central de l’IMAS en presència de l’equip directiu de l’IMAS i de l’equip de l’àrea d’infància i família. 

Pel que fa a la resta d’actes, demà està prevista la projecció del documental Famílies Cangur, una oportunitat, al teatre de Sa Societat de Calvià. Posteriorment, es durà a terme una taula rodona amb la participació d’un psicòleg del Programa Famílies Cangur de l’IMAS, i un pare i una mare d’acollida que narraran la seva experiència.

El matí de divendres, s’instal·larà una taula informativa sobre els diferents programes d’acolliment familiar al carrer Sant Miquel de Palma per informar i a partir de les 19.00 hores es farà una amb les famílies acollidores que col·laboren actualment amb la institució insular al pati de la Misericòrdia de Palma.

Dilluns dia 16 de maig es clausurarà la Setmana de la Infància amb la Jornada La família, entorn segur que reunirà famílies d’acollida i adoptives, i professionals de referència a l’àmbit de la infància com Javier Múgica o Alberto Rodríguez, ambdós psicòlegs del Servei de Cooperació d’Iniciativa Social del País Basc.