Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS presenta a la residència de Huialfàs el projecte “Xerra’m de tu” per fomentar l’envelliment actiu en la gent gran

L’IMAS presenta a la residència de Huialfàs el projecte “Xerra’m de tu” per fomentar l’envelliment actiu en la gent gran

(10/05/2021)

L’Equip de Vellesa i Família posa en marxa al centre per a gent gran de sa Pobla aquesta eina dirigida a reforçar capacitat cognitiva, millorar l’autoestima i treballar els vincles socials i familiars.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i el conseller de Drets Socials i president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, acompanyats pel batle de sa Pobla, Llorenç Gelabert, han assistit avui a la presentació del projecte “Xerra’m de tu” a la residència Huialfàs. Una iniciativa impulsada per l’Equip de Vellesa i Família (EVIF) de l’IMAS, que té com a objectiu exercitar les habilitats cognitives i prevenir-ne el seu deteriorament, millorar l’autoestima i treballar els vincles socials de la gent gran mitjançant el record de la pròpia història de vida.

«La pandèmia ha provocat sobretot en les persones majors una situació de solitud i tristesa i ha estat precisament durant aquests mesos quan ha nascut aquest nou programa d'estimulació cognitiva i memòria que reforça el nostre model d’atenció centrat en la persona» ha expressat Cladera. «Oferim una nova eina per fomentar l’envelliment actiu de la gent gran ja que els ajuda a millorar la seva capacitat cognitiva, l’autoestima i a reforçar els vincles socials i familiars a través de les seves històries de vida».

Cap dels 43 usuaris d’aquest centre per a persones majors gestionat per l’IMAS ha resultat positiu en Covid durant la pandèmia i només 8 dels 67 professionals foren  contagiats, encara que els contagis es produïren durant les vacacions o lliurances. Per tant, cap d’ells va generar contacte estret dins la residència que, després d’un any complicat, i amb el 100% dels residents i el 80% dels treballadors vacunats, comença a recuperar la normalitat. 

Precisament “Xerra’m de tu” va sorgir «per donar resposta a les noves necessitats d'acompanyament sorgides arran del confinament. Des de l’EVIF es varen adonar de la necessitat d’adaptar-se a la nova situació, i cercar vincles i eines d’estimulació cognitiva nous per al col·lectiu de la gent gran», ha explicat el president de l’IMAS.

El projecte s’ha començat a implantar com a prova pilot al Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID) de Manacor, al centre de dia “S’Hospici” de Felanitx, al grup del taller de memòria de Mancor de la Vall i ara a la residència de sa Pobla. Està previst que en pròximes dates s’estengui de manera progressiva als 59 municipis i llogarets on es duen a terme els tallers de memòria de l’IMAS, que compten amb 1.500 usuaris arreu de l’illa. 

“Xerra’m de tu” es presenta en format quadern o llibret d’exercicis on les persones usuàries han d’anar explicant capítols i records de la seva vida, dirigits i supervisats per l’equip de psicòlegs, pedagogs, educadors i treballadors socials que formen l’equip de l’EVIF. És una eina que treballa el llenguatge, l’escriptura, la lectura, el dibuix, el càlcul i la concentració, afavorint l’envelliment actiu i reforçant l’autoestima, fent sentir a aquestes persones que són úniques i irrepetibles. 

El model d’atenció centrada en la persona és la base d’aquest nou projecte que, a més, ajuda a establir nous vincles reforçant la interacció dels participants tant amb els professionals com amb els seus propis familiars, que poden ajudar-los a reviure experiències que quedaran plasmades per sempre en aquest llibre perquè no es perdin amb el pas del temps. 

Vídeos

Huialfàs