Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’Observatori de Persones Majors de l’IMAS reafirma la importància d’implantar el model d’atenció integral centrat en la persona

L’Observatori de Persones Majors de l’IMAS reafirma la importància d’implantar el model d’atenció integral centrat en la persona

(03/06/2024)

El conseller Guillermo Sánchez ha insistit durant el Ple d’aquest òrgan en la necessitat de treballar «amb i per a les persones grans» de Mallorca per garantir-ne el benestar i evitar-ne la desprotecció o discriminació

El conseller de Benestar Social del Consell de Mallorca i president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) Guillermo Sánchez, ha presidit el primer Ple ordinari de l’Observatori de les Persones Majors de Mallorca (OMM) d’aquesta legislatura amb l’objectiu de donar l’empenta definitiva a la implantació del model d’atenció integral centrat en la persona (AICP), així com de prevenir situacions de maltractament o discriminació per motius de l’edat. Les directores insulars d’Atenció Comunitària, Rosa Llobera, i d’Atenció Comunitària i Promoció de l’Autonomia Personal, Catalina Maria Mascaró, també han assistit a aquesta sessió plenària, juntament amb professionals, representants dels grups polítics del Consell, i responsables de l’àmbit de les persones grans a l’illa.

Durant la seva intervenció, el conseller ha remarcat que «hem de treballar amb i per a les persones grans de Mallorca. Per això, és necessari que les escoltem, empatitzem amb elles i entenguem les seves necessitats per poder oferir-los els serveis i recursos que necessiten i que millor s’adaptin a la seva filosofia de vida» i ha precisat que «a la vegada, hem d’estar atents a qualsevol situació o avís que ens pugui posar en alerta d’una possible situació de desprotecció. Gràcies a la implicació de tots els professionals i entitats que avui sou aquí podrem avançar junts cap a un model d’atenció que garanteixi el benestar i la qualitat de vida de totes les persones grans de Mallorca».

Cal recordar que al novembre el nou equip de l’IMAS va refermar la seva aposta per donar continuïtat a aquest espai de debat i anàlisi, imprescindible per respondre als reptes que planteja l’envelliment. Durant aquest any 2024, l’Observatori compta amb tres comissions de treball sobre el model d’atenció integral centrat en la persona (AICP), la detecció i la prevenció del maltractament, i la promoció de l’autonomia.

Totes les comissions coincideixen que la formació és clau per assolir els objectius: «És important aconseguir que els professionals interioritzin la rutina del model AICP i per això és indispensable impulsar una formació obligatòria quan comencen a treballar a l’IMAS, però també que aquesta formació s'estengui als cursos de formació professional relacionats amb la geriatria», ha explicat Santi Ramis, actual director de la residència Huialfàs de l’IMAS i expert de la Comissió sobre AICP.

En la sessió plenària s’ha aprofitat per presentar les dades del projecte pilot que la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha fet precisament a aquesta residència de l’IMAS a sa Pobla sobre Diagnòstic i intervenció sobre edatisme a Mallorca per assegurar el tracte digne a les persones grans i evitar situacions d’edatisme.


A més, durant la sessió s’ha aprovat posar en marxa dues línies d’investigació proposades per la Comissió de Detecció i Prevenció del Maltractament per analitzar, per una banda, les necessitats professionals dels serveis socials en l’activació contra el maltractament i, per altra, la detecció i prevalença d’aquest fenomen entre les persones grans de Mallorca.

Finalment, el president del'IMAS, en el marc de la Comissió de Promoció de l’Autonomia, ha remarcat la importància de fomentar l’accessibilitat universal de totes les persones grans, començant per «engegar una investigació per determinar la formació necessària de les persones d’atenció a l’hora d’atendre les persones amb discapacitat visual».

L’IMAS va crear precisament fa deu anys aquest Observatori de Persones Majors per analitzar la realitat i les necessitats psicosocials i econòmiques de les persones grans de Mallorca a partir de la perspectiva de diferents professionals i responsables de l’àmbit, per dissenyar així propostes de millora a les diferents administracions i entitats que treballen amb aquest col·lectiu.