Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La direcció insular de Residus valora l'impacte de la pandèmia

La direcció insular de Residus valora l'impacte de la pandèmia

(26/03/2021)

La Comissió de Seguiment de la Gestió de Residus no Perillosos del Consell de Mallorca s'ha reunit telemàticament per analitzar la gestió de residus no perillosos.

En la reunió mantinguda avui el departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha fet balanç de les activitats dutes a terme durant el 2019 i 2020 i en especial s'ha parlat dels efectes sobre el servei públic sofert per l'impacte de la pandèmia de Covid-19.

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha valorat molt positivament la reunió, destacant que «la pandèmia ha afectat de manera important el servei, però s'ha seguit donant amb la mateixa qualitat i sense incidències. Així i tot, el departament ha posat en marxa diversos projectes tant de millora de les instal·lacions, com estudis de les olors i qualitat de l'aire i d'educació ambiental per tant de conscienciar de la importància de separar en origen i de la perillositat de la contaminació per plàstics».

La comissió ha analitzat la comparativa entre l'entrada de residus i el resum de les dades de l'operació, la informació sobre els resultats del Programa de Mesures i Vigilància Ambiental i visor ambiental i la presentació de l'estudi d'emissió i immissió a l'entorn de la zona de Son Reus, fet pel Servei d'Atmosfera (Direcció Gral. d'Energia i Canvi Climàtic, Govern de les Illes Balears). La reunió també ha servit per parlar dels resultats del projecte Blueislands.

Per la seva banda, Patricia Arbona, directora insular de Residus ha explicat que la comissió de seguiment és una oportunitat «de poder donar comptes de totes aquelles feines i projectes que tenim en marxa dins la direcció insular de residus i veure si estem complint objectius».

Arbona ha afegit que «la comissió de seguiment és l'ocasió perfecta perquè grups de l'oposició, grups ecologistes, veïnats, la universitat, i societat civil en general, coneguin de primera mà i poder donar el seu punt de vista sobre l'evolució de les tasques que duim a terme».

Entre les novetats que ha presentat la Direcció Insular de Residus, destacar les campanyes comunicatives que es duran a terme, enfocades en el Malbaratament Alimentari, la reducció de generació de residus i la millora en la separació dels residus. En aquest sentit, una de les fites clau és la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, per novembre.

La gestió de residus a Mallorca

Avui en dia els instruments de planificació en matèria de residus no perillosos que disposa l'illa de Mallorca és el Pla Director Sectorial de Residus No Perillosos de l'illa de Mallorca (PDSRNPMA), aprovat el 18 de juny del 2019.

Comissió de seguiment

La Comissió de seguiment està formada per representants dels grups polítics que formen el plenari del Consell Insular de Mallorca.

També hi formen part els ajuntaments amb instal·lacions en el seu termini municipal, representants de grups ecologistes, representants de col·legis professionals, Universitat de les Illes Balears i associacions de veïns dels municipis afectats per instal·lacions.

Les fundacions que treballen en el sector, també formen part de la Comissió de seguiment, així com, representants del sector dels gestors de residus, representants dels sistemes de responsabilitat ampliada del productor presents en l'illa i de representants dels concessionaris dels serveis públics de la gestió de residus.