Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mallorca Cultura reuneix una selecció de 8 propostes no professionals al Teatre Principal

Mallorca Cultura reuneix una selecció de 8 propostes no professionals al Teatre Principal

(03/07/2018)

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca ha presentat avui la primera edició del programa Mallorca Cultura, un projecte destinat a mostrar una selecció de les propostes artístiques no professionals que s’estan duent a terme arreu de l'illa i que pujaran a l'escenari del Teatre Principal de Palma entre l'11 i el 15 de juliol.

Mallorca Cultura té com a objectiu visibilitzar i donar suport a aquells projectes de tots els àmbits de creació que han nascut de col·lectius no professionals i que han contribuït a generar canvis socials, educatius o culturals en els seus entorns més propers.

 

En paraules de Francesc Miralles, vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Mallorca Cultura tracta de donar veu “a aquelles propostes culturals que es fan a la nostra illa, no des d’una vessant professional sinó des del teixit associatiu”. Miralles ha afegit que “la principal missió del Teatre Principal és oferir una programació cultural de caire professional, també fa una feina de col·laboració amb els teatres municipals i volem que sigui un espai de referència per a artistes amb trajectòries tan consolidades com Biel Majoral i Maria del Mar Bonet. Al mateix temps és un instrument molt valuós per ajudar a visibilitzar la feina de col·lectius que impulsen iniciatives culturals de qualitat arreu de Mallorca. Aquest projecte és un reconeixement a tots aquells que fan cultura en el seu entorn”.

 

Carlos Forteza, director del Teatre Principal, ha recordat que “el Teatre Principal és de tots i per a tots” i ha subratllat que les obres han estat seleccionades per una comissió avaluadora, que ha tengut en compte “l’ambició de crear un canvi social en el seu entorn més proper”.

 

Els projectes seleccionats

 

En total, aquesta comissió avaluadora ha seleccionat vuit propostes que es representaran entre el dia 11 i el dia 15 de juliol. Les activitats començaran el dimecres 11 amb Un segle de roba, una mostra de la vestimenta antiga mallorquina a càrrec de l’agrupació de ball de bot Aires d'Andratx. Serà les 18 hores a la Sala Petita amb recorregut per diverses zones del Teatre Principal.

 

Més tard, a les 20 hores, a la Sala Gran, la Banda de Pollença oferirà un concert amb la cantant folk Marga Rotger. Per això, la formació de Pollença ha hagut de fer una adaptació per a banda de les cançons de Rotger.

 

Mitja hora després, a les 20.30 hores, i a la Plaça Major, tindrà lloc una ballada popular a càrrec de la prestigiosa Escola de Música i Danses de Mallorca. Es tracta d’una ballada oberta a tothom que hi vulgui participar.

 

El dijous 12, a les 21 hores, tindrà lloc el Concert extraordinari d’estiu, que reunirà a més de 90 músics procedents de la Banda de Música de Marratxí, Banda de Música de l'Almudaina i banda de música Unió Musical Inquera, amb un repertori d’autors contemporanis.

 

Tot aclarit és l’obra de teatre de la companyia Brots de Tardor Teatre, que reuneix als treballadors jubilats de l’empresa Melià. Josep Miró, director de la companyia, veu en el teatre una oportunitat única per mantenir actiu un col·lectiu que “té una mitjana d’edat de 75 anys. Però el que ens agrada és que el públic que ve a veure’ns no veu una persona major de 75 anys, sinó que veu el personatge que representa. Això és impagable”. Serà el divendres 13 de juliol a les 19 hores a la Sala Gran.

 

Dissabte 14, hi haurà doble funció. A les 12 hores, a la Sala Gran, el Grup de Teatre Ballarugues escenificarà Dels 60 per amunt, una obra original de Catalina Filani, que també és la directora i l’autora de totes les obres que ha representat aquest grup des de la seva creació ara fa 14 anys. Aquesta companyia reflexiona als seus muntatges, sempre en clau d’humor, sobre el pas dels anys, la memòria i la salut mental.

 

I a las 21 hores, a la Sala Petita, la companyia Mals papers d’Esporles posarà en escena Roja, la dramaturga Neus Nadal (guanyadora del VIII Premi Llorenç Moyà d’obres dramàtiques amb Capaltard), una obra basada en fets reals succeïts a Esporles durant la repressió feixista del 36.

 

El programa Mallorca Cultura conclourà amb l’obra teatral La maternitat d'Elna a càrrec de la companyia La Vila Acció Teatral, dirigida per Joan Gomila. Es tracta, en paraules de Xesca Forteza, “una història de dones només per a dones i que per això ha estat oblidada”. Forteza ha afegit que la paraula amateur significa que “un estima allò que fa”. Serà el diumenge 15 de juliol, a les 20.30 hores, a la Sala Petita.

 

Cal destacar que després de cada funció teatral, hi haurà un col·loqui de l’equip artístic amb el públic.

 

La participació dels diversos grups i companyies ha generat un entusiasme unànime entre els participants, i també dins el seu àmbit social i cultural, que veuen una oportunitat única poder actuar als escenaris del Teatre Principal. Alguns d’ells, com Josep Miró o Catalina Filani, reconeixen que “encara que estam ben preparats, aquests dies feim un esforç perquè tot surti més que bé”.

 

Neus Nadal, directora de Mals Papers, assegura que “com a directora els hi exigesc el mateix a un professional que a un no professional”.

 

Abans de les funcions obertes al públic, les activitats de Mallorca Cultura començaran el dia 10 amb una jornada de portes obertes amb diverses activitats i tallers adreçats als participants, dels quals destaca una xerrada de l’actor Toni Gomila sobre el fet teatral. 

 

La selecció de les propostes que conformen aquesta mostra l’ha elaborada una comissió formada pel director insular de Cultura del Consell de Mallorca, Rafel Creus; la direcció del Teatre Principal de Palma; Joan Carles Julià, president de la Federació de Bandes de Música de Mallorca; Biel Frontera, en representació de l’Escola de Música i Danses de Mallorca; Toni Borràs, en representació de Gest Plataforma de teatre amateur de les Illes Balears; i Catalina Caldentey, com a membre de l’Associació d’ Auditoris i Teatres Públics de Mallorca.