Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mobilitat i Infraestructures acaba les obres reclamades pels veïnats de Son Ferriol per donar més seguretat a la zona i posar fi als abocaments il•legals de residus

Mobilitat i Infraestructures acaba les obres reclamades pels veïnats de Son Ferriol per donar més seguretat a la zona i posar fi als abocaments il•legals de residus

(17/12/2021)

S’ha instal•lat una xarxa d’il•luminació a zones fosques que generaven problemes de seguretat i facilitaven l’abocament de residus sense ser detectats, i s’ha estret el vial per dificultar el canvi ràpid de sentit i les maniobres per trabucar residus des de camions o camionetes

El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell ha acabat les obres per posar fi al problema de seguretat i d’abocament de residus de construcció que, de manera il•legal, es feia a la zona del vial de servei de l’Ma-15D (variant de Son Ferriol) amb l’Ma-30 (segon cinturó). Aquests abocaments suposaven un mal al medi ambient de Son Ferriol incompatible amb el compromís dels responsables actuals de Mobilitat i Infraestructures de conservar-lo i protegir-lo.
En aquest cas, per impossibilitar que els responsables d’abocaments il•legals de residus de construcció segueixin amb aquestes actuacions, s’ha executat una xarxa d’il•luminació per evitar que quedin zones a les fosques i, per tant, més propenses a escometre aquests abocaments. Així mateix i amb el mateix objectiu, s’ha estret el vial perquè quedi amb un ample total de 4,5 metres i que permeti que dos vehicles es creuïn a velocitat reduïda, però que dificulti fer-hi un canvi de sentit ràpid o, fins i tot, la maniobra de camions o camionetes per trabucar-hi residus de construcció.
«Quan les veïnades i veïnats es varen posar en contacte amb nosaltres fa uns mesos per comunicar-nos els problemes de seguretat i salubritat que patien en aquesta zona, vàrem tenir clar que calia actuar. Amb aquestes obres podem dir que estam satisfets d’haver pogut atendre una reclamació que feia anys que sol•licitaven. No només serviran per posar fi als problemes d’abocaments il•legals que generaven insalubritat, sinó que, a més, posam fi a la situació d’inseguretat que patien, ja que hem instal•lat fanals on abans hi havia una zona fosca i perillosa. Cal tenir en compte que aquí hi viuen infants que no han d’estar exposats a aquests problemes», afirma Iván Sevillano, conseller de Mobilitat i Infraestructures.
La primera tasca que s’ha duit a terme ha estat tallar el paviment existent i fer-hi una rasa per canalitzar la xarxa d’il•luminació i evitar així haver la demolició i, per tant, la producció de més residus dels imprescindibles per executar l’obra. S’ha adequat l’entorn per instal•lar fanals i, d’aquesta manera, posar en marxa la xarxa d’il•luminació que mancava a la zona. A més, dins el compromís mediambiental del departament i d’eficiència energètica, els fanals disposats són tipus LED de baix consum.
D’altra banda, s’ha executat en un dels marges una vorada per estrènyer el vial, en el qual s’han deixat uns embornals (obertura a la calçada, normalment a la part inferior de la vorada, per evacuar l’aigua de pluja o de reg), situats estratègicament per reconduir l’aigua procedent de la pluja cap a uns parterres on s’han fet plantacions per dotar també la zona d’un enjardinament inexistent fins avui. A l’altre marge, en comptes d’una vorada, s’hi ha col•locat una escullera (pedres grosses) amb espais buits d’entre 1 i 1,5 metres per evitar que hi passin vehicles, de manera que no doni sensació de tancament i alhora evitar que els vehicles hi puguin fer abocaments il•legals.
Una vegada fetes aquestes actuacions, s’ha tornat a asfaltar tot el carrer, per a la qual cosa prèviament s’ha hagut de sanejar el vial existent i s’han hagut de reparar algunes zones danyades.
Aquestes obres han suposat 57.600  euros.