Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

S’inaugura el cinquè Espai de Dones a Sóller

S’inaugura el cinquè Espai de Dones a Sóller

(18/08/2018)

Sóller estrena el cinquè i darrer Espai de Dones de la legislatura, creat pel Departament de Participació Ciutadana i Presidència, a través de la Direcció Insular d’Igualtat i l’Ajuntament de Sóller. Amb aquest centre es completa una xarxa d’espais de dones que dinamitzarà l’associacionisme femení a la part forana i potenciarà les polítiques municipals d’igualtat.

L’Espai de Dones de Sóller serà un centre d'igualtat i assessorament que, a través de l'Estratègia Local per a la Igualtat, cobrirà tota la comarca de Tramuntana (Escorca, Fornalutx, Sóller, Deià, Bunyola i Valldemossa) i donarà suport a l'Espai de Dones de sa Pobla.

 


Al carrer de l’Hospici, número 2, s'ha habilitat un lloc on les dones poden reunir-se, participar en tallers i crear xarxa. A més, una agent d'igualtat aportada pel Consell de Mallorca dinamitzarà i sensibilitzarà la societat civil i l'associacionisme femení, i ajudarà l'Ajuntament de Sóller i els municipis del voltant a fer transversals les polítiques municipals d'igualtat i així a complir la nova llei d'Igualtat.

 


El centtre que s’inaugura avui sorgeix de la col·laboració interinstitucional entre el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Sóller, i és el cinquè Espai de Dones que se suma als quatre ja existents, a Inca, Manacor, sa pobla i Felanitx.

 


A l'acte inaugural hi han assistit el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca, Jesús Jurado; la directora insular d'Igualtat del Consell de Mallorca, Nina Parrón; el batle de Sóller, Jaume Servera, el regidor Vicenç Pérez i la regidora Catalina Esteva.

 


"Amb l'obertura del cinquè espai de dones hem aconseguit el nostre propòsit d’inici de la legislatura de crear una xarxa que doni assistència a les dones de la part forana i fomenti l'associacionisme femení a tota l'illa." ha declarat Jesús Jurado.

 

 
En total, el Consell de Mallorca ha obert cinc Espais de Dones, conjuntament amb altres institucions, amb la intenció de crear una xarxa interconnectada per tota l'illa, per poder posar a l'abast de totes les dones, un servei de dinamització i referència. Segons Nina Parrón: “És una xarxa d’espais que possibilita una major proximitat i que crea conciència de gènere entre la població, els ajuntaments i el Consell i en aquests darrers anys ja es plausible.”

 

 
El batle de Sóller, Jaume Servera, ha afegit:"Pens que és una oportunitat per al municipi de tenir l'Espai de Dones per impulsar polítiques d'igualtat i crear un espai de sinergia per a les dones".

 


Per començar l’acte, hi ha hagut un "diàleg de glossadores" a càrrec de Maribel Servera, Cati Eva Canyelles i Alícia Olivares. Les seves paraules han fet referència a la violència de gènere, la importància de la unió de les dones i la celebració del fet que tinguin un espai comú on reunir-se.


La historiadora Bel Peñarrubia sota el títol “Les valentes i treballadores solleriques”ha recuperat la memòria de tantes dones significatives per a la societat sollerica. Segons ella, s’ha de cercar documentació més enllà de l’oficial, ja que aquesta les ha mantingudes sempre ocultes. “Durant l’Antic Règim, les dones, no podien entrar als gremis, però realment les que filaven i teixien la famosa seda sollerica eren les dones. El mateix passava amb les filadores de llana i de cotó, que també en teixien amb tota la familia, i a les fàbriques tèxtils.” També ha recordat les dones recol·lectores d’olives al camp i les mestres que defensaren el dret de les dones a l’educació. Peñarrubia també ha volgut destacar individualitats com la il·lustrada amiga i col·laboradora del bisbe Nadal, i també les brillants filles de l’emigració com Esperança Mayol, Maria Mayol i Jeanne Marquès.


A l’horabaixa es presentarà l'exposició col·lectiva de joves pintores solleriques dins els actes de “Vall d’Art”.