Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Una trentena de famílies Cangur de l’IMAS comparteixen experiències i reptes i reben formació especialitzada a una trobada a Alcúdia

Una trentena de famílies Cangur de l’IMAS comparteixen experiències i reptes i reben formació especialitzada a una trobada a Alcúdia

(23/10/2022)

L’encontre és una mostra de reconeixement i agraïment per el compromís i la tasca que duen a terme en benefici dels infants i joves més vulnerables.

Una trentena de famílies de Mallorca que formen part del programa Cangur d’acolliment temporal de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) participen aquest cap de setmana a una trobada lúdica i formativa organitzada per la direcció insular d’Infància i Família, amb la col·laboració de la Comissió de Famílies Acollidores, a un hotel d’Alcúdia.

L’objectiu de l’encontre, en el qual participen també devers cinquanta infants, és compartir experiències, desafiaments i moments vitals entre adults, nins, nines i professionals tècnics que gestionen el servei d’acolliments de l’IMAS.

«L’acolliment familiar és una de les principals prioritats de l’IMAS. Dedicam molta feina i esforç en millorar recursos, iniciatives i formació per oferir a infants i joves en situació de vulnerabilitat un entorn el més normalitzat possible» ha explicat la presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, que va assistir ahir dissabte a la trobada. Alonso, ha agraït la tasca de les famílies acollidores «nosaltres posam la logística i la voluntat, però vosaltres, els donau l’afecte, el respecte i l’oportunitat que mereixen, els obriu les portes de ca vostra, vos agraeix el vostre gest de tot cor», ha dit.

A la jornada també hi ha hagut temps per a la formació, enfocada a donar suport i assessorament davant determinades situacions amb què es troben sovint les famílies acollidores. L'equip de psicòlegs de la institució insular els ha impartit el taller «Tenc un volcà», sobre com gestionar emocions i com reaccionar davant possibles trastorns de conducta.

A més, hi ha hagut espai per a la diversió, amb jocs a la piscina i a la platja, per al descans i per compartir vivències entre tots els assistents a la trobada que va començar i finalitzarà avui diumenge al migdia.

La directora insular d’Infància i Família, Mari Ángeles Fernández Valiente, ha destacat la importància d’aquestes trobades semestrals «amb les famílies, amb els nins i nines i amb professionals de l’IMAS perquè es creen vincles afectius claus per al desenvolupament del treball en xarxa que es duu a terme durant el període d’acolliment. És una manera de mostrar-los, a més del nostre agraïment, que són partícips del projecte de vida de cadascú dels al·lots i al·lotes, peces bàsiques del seu present i també del seu futur a curt i mitjà termini».  

Ara mateix, 40 famílies formen part del banc de famílies Cangur de l’IMAS. Acullen un total de 53 infants d’entre 0 i 6 anys. Aquesta modalitat d’acolliment temporal es va crear l’any 2001 amb la finalitat de proporcionar a tots els nins i nines amb condició de desemparament un entorn familiar estable durant un temps determinat, que pot arribar fins als dos anys, mentre tècnics de la direcció insular d’Infància i Família treballen per a la reunificació amb els pares biològics. Des de llavors i fins avui, s’han formalitzat un total de 1.086 acolliments.

Amb un total de 514 infants en acolliment, l’IMAS és una institució pionera en l’àmbit estatal no només pel que fa al nombre de menors en acolliment familiar, sinó també per impulsar programes d’acollida especialitzats i que donen resposta a necessitats específiques i concretes dels nins i nines amb mesura de protecció. A més del programa Cangur, l’IMAS treballa de forma activa en altres quatre programes adaptats a les diferents realitats existents a Mallorca. Com ara l'acolliment en Família Pròpia, el Niu, l'Abric, per a joves amb necessitats especials relacionades amb les emocions i la conducta, o l’Acote per a menors estrangers no acompanyats.

Un total de 7 joves estan acollits en aquesta darrera modalitat, 4 dels quals han arribat enguany procedents d’Ucraïna. Així mateix, l’IMAS se va encarregar aquest estiu de gestionar l’acolliment temporal d’altres 23 infants ucraïnesos, procedents de la regió de Butxa, que varen poder gaudir d'unes vacances a Mallorca lluny de la situació que es viu al seu país, gràcies a 15 famílies d’acollida que obriren ca seva per rebre’ls.

Els darrers anys, la direcció insular d’Infància i Família de l’IMAS ha incrementat en 500.000 euros més el pressupost destinat a acolliment familiar, un augment que ha permès incrementar en 100 euros més la prestació econòmica que reben les famílies acollidores.