El Consell de Mallorca recorda Xesc Forteza instal·lant una placa al Teatre Principal

El Consell de Mallorca recorda Xesc Forteza instal·lant una placa al Teatre Principal

(05/07/2024)

Aquest dissabte, 6 de juliol, es compleixen 25 anys de la mort de l’actor, director i dramaturg

El Consell de Mallorca recorda l’actor, director i dramaturg Xesc Forteza instal·lant una placa commemorativa al Teatre Principal de Palma. Aquest dissabte, 6 de juliol, quan es compleixen 25 anys de la mort, es destaparà la placa en un petit acte a la Sala de Tertúlies, amb el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, i el director del Teatre Principal, Miquel Martorell. 

Tampoc no hi faltaran, a l’acte de record, diferents professionals de les arts escèniques i alguns companys d’escenari de Xesc Forteza com Joan Bibiloni, Joan Carles Bestard, Joan Monse o Joan Bonet.

Francesc Forteza Forteza, més conegut pel seu nom artístic de Xesc Forteza, va néixer el 1926 i de ben petit ja va pujar als escenaris en funcions escolars. El 1947 va entrar a la companyia Artis on hi treballà fins que el 1967 funda la seva pròpia companyia amb la qual estrena una cinquantena de muntatges, amb alguns títols mítics com Majórica o Es viatge del tio capellà, entre molts d’altres. A partir d’aquí seguí una carrera meteòrica fins a convertir-se en un dels actors i dramaturgs més populars del segle XX a Mallorca. 

Però la seva carrera no es limità a estrenar comèdia i vodevils amb la seva companyia. Amb Els Valldemossa i Margaluz va fer gira per nombrosos països europeus com Dinamarca, Alemanya, Anglaterra, Islàndia... També protagonitzà L’Avar, de Molière (1987), en un muntatge del Centre Dramàtic de les Illes Balears, o La gran il·lusió, del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, una obra que va estar en cartellera més de cent dies al Teatre Romea de Barcelona.