El Consell de Mallorca posa en marxa el procés participatiu per canviar la data de la Diada

El Consell de Mallorca posa en marxa el procés participatiu per canviar la data de la Diada

(05/12/2023)

28 ajuntaments, que representen el 80 % de la població de l’illa, es mostren favorables a que el 12 de setembre sigui la Diada de Mallorca

28 ajuntaments de Mallorca, que representen el 80 % de la població, s’han mostrat a favor de la proposta del Consell de Mallorca d’establir el 12 de setembre com a Diada. El passat 30 d’octubre, el president de la institució insular, Llorenç Galmés, va emetre una proposta justificativa per tal de recuperar el 12 de setembre com la Diada de Mallorca, tal com ho va ser durant 20 anys. Així mateix, el conseller de Presidència, Antoni Fuster, va resoldre iniciar l’expedient. Aquesta resolució es va notificar el 31 d’octubre a tots els ajuntaments a efecte de recollir el seu parer institucional i que es pronunciessin sobre la proposta dins el termini de vint dies.

En total, s’han rebut les respostes dels batles i batlesses de 30 ajuntaments dins el termini atorgat. D’aquests, 28 ho han fet favorablement: Alaró, Alcúdia, Andratx, Binissalem, Bunyola, Calvià, Campos, Escorca, Estellencs, Felanitx, Fornalutx, Llucmajor, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Marratxí, Muro, Palma, Petra, Sant Llorenç des Cardassar, Santa Margalida, Santanyí, Selva, ses Salines, Sineu, Sóller, Son Servera, Valldemossa i Vilafranca.

Per contra, el batle de Santa Eugènia ha expressat la seva disconformitat amb la proposta i s’ha mostrat partidari de mantenir la Diada el 31 de desembre. Per la seva banda, la batlessa de Banyalbufar ha sol•licitat que es creï una comissió de treball, ja que no disposa de personal tècnic especialitzat.

Aval dels experts

D’altra banda, el Consell de Mallorca ha sol•licitat tres informes a persones expertes en l’àmbit de la història de Mallorca sobre la idoneïtat d’establir la Diada el 12 de setembre dins el context històric, jurídic i sociològic. Els tres conclouen que el 12 de setembre és la data més idònia per celebrar la Diada de Mallorca.

Aquests experts han estat:

  • Antonio Cañellas Mas, professor ajudant doctor d’universitat acreditat per l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat (ANECA) del Ministeri d’Educació i Cultura, llicenciat en història per la Universitat de les Illes Balears, amb estudis de doctorat per la Universidad de Alcalá de Henares y Navarra, investigador del grup Història Política de l’Espanya Contemporània.
  • Antonio Ortega Villoslada, doctor en història medieval per la Universitat d’Educació a Distància, membre numerari de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, Genealògics i Heràldics, i vocal de la Societat Arqueològica Lul•liana.
  • Román Piña Homs, jurista i historiador, catedràtic d’història de dret de la Universitat de les Illes Balears, professor emèrit i president de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Genealògics, Heràldics i Històrics. A més, va ser guardonat amb el Premi Ramon Llull 2004 i Medalla d’Or de les Illes Balears l’any 2005. 

Una vegada obtinguda la resposta dels ajuntaments i els informes dels experts, està previst que en el proper ple de dia 14 de desembre, el Consell de Mallorca donarà llum verda a l’aprovació provisional per establir el 12 de setembre com a Diada de Mallorca. Així mateix, l’expedient consta de l’informe dels serveis tècnics i l’informe jurídic favorable dels serveis jurídics del Departament de Presidència.